Varför ska jag välja Sveriges Fotterapeuter?

Hos oss har alla medlemmar en gedigen utbildning och är godkända enligt Socialstyrelsens riktlinjer för medicinsk fotvård. Vi är en fri och obunden yrkesorganisation med över 2000 fotterapeuter i Sverige som tillsammans arbetar för en bättre fothälsa. Hos oss ingår även en behandlingsskadeförsäkring om du skulle drabbas av en skada, under behandling, eller till följd av behandlingen! 

Vår symbol är din trygghet. Ta hand om dina fötter på bästa sätt – välj en fotterapeut som är medlem i Sveriges Fotterapeuter!

Sveriges fotterapeuter – en yrkesorganisation för företag med verksamhet i fotterapi.

 

 

Bli medlem!

Kassan är tömd – pressmeddelande

NOVEMBER 2020

NU ÄR KASSAN TÖMD

De eventuella besparingar som fanns har tagit slut. Bidragen är krångliga att ansöka om och går för långsamt att betala ut. Att ta lån genom uppskjutna skatteinbetalningar för en verksamhet som säljer tjänster är omöjligt att arbeta ikapp. Nu är det dags för riktade stöd för en hel bransch som står på randen till konkurs.

 

Alla som driver ett frisörföretag, skönhetssalong, massör-, fotvård- eller PT-verksamhet, har fått se sina verksamheter bli allvarligt drabbade av de senaste veckornas restriktioner ifrån Folkhälsomyndigheten.

Majoriteten av Sveriges Regioner uppmanar konsumenter att undvika hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat.

 

Att företagare i dessa yrken lämnas utan möjligheter till ekonomisk hjälp kommer innebära dödsstöten för många företag som ser sitt livsverk gå om intet och en personlig konkurs blir ett faktum. Vi kan berätta att de ekonomiska stöden inte har nått fram. I våra yrkesgrupper bedriver 80 procent av företagen enskild firma.

 

VI TAR ANSVAR FÖR NÄRHET
En hög nivå på hygienrutiner har länge varit en självklarhet i hälso- och skönhetsbranschen. Salongerna granskas noga och frekvent under kommunernas tillsyn och följer Socialstyrelsens regler, ofta i mycket högre grad och mer långtgående än vad som föreskrivs. Vi förstår problematiken i ordet närhet när en pandemi ska stoppas, och för detta tar vi vårt ansvar.

Men, vem tar ansvar för företagaren som ser alla veckans kunder boka av sina tider efter Stefans Löfvens tal till nationen?

Vilket stöd tror ni kommer till exempel en enskild näringsidkare till pass?

Inte tillräckligt många, kan vi tala om.

Inkomsterna tvärnitade i slutet av mars för att försiktigt återhämta sig under sommaren. Det sparkapital som eventuellt funnits har förbrukats, kostnader har skurits ner och nu hoppades man försiktigt på att det skulle vända. Då kom de nya lokala allmänna råden som ett slag i ma- gen.

I stället för att belägga konsumenter med avrådan, borde fokuset vara att förtydliga under vilka omständigheter en salongsverksamhet kan bedrivas.

STÖDEN HAR STORA BRISTER

Pengarna dröjer, ansökningsförfarandet är krångligt och rädslan är stor att göra fel. Omsättningsstödet är inte utformat rätt, marginalerna är för små inom hälso- och skönhetsbranschen. Redan vid 30% bortfall har du inte längre mat på bordet och inte en endaste lönegaranti i sikte.

Först och främst måste krisstöden förenklas och förlängas.

För att undvika personliga konkurser och att livsverk går förlorade be- höver våra medlemsföretag också få:

1. Stöd för fasta kostnader

Hyra, leasing för maskiner och system är en tung kostnad om du saknar intäkt.

2.  Lönegaranti för enskild firma

Den mindre företagaren har ingen trygghet i dagens välfärdssystem. Det är en akut fråga att ta itu med.

3. Generösare nivåer för rätten till omsättningsstöd

Kraven på omsättning 2019 och procentuellt omsättningstapp måste minskas. Varje månad ska vara en individuell ansökningsperiod och de månatliga maxtaken tas bort.

4.  Sänkta arbetsgivar- och egenavgifter.

Ett välriktat och välkommet verktyg.

Våra branscher agerar ansvarsfullt.

Nu vill vi se Sveriges regering ta ansvar och rädda så många företag och livsöden som möjligt.

 

Frisörföretagarna

Ted Gemzell, Vd

Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation SHR

Annica Joensuu, Ordförande

Sveriges Fotterapeuter

Marie Kjellman, Ordförande

Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

Desiree Blomberg, Generalsekreterare