Varför ska jag välja Sveriges Fotterapeuter?

Hos oss har alla medlemmar en gedigen utbildning och är godkända enligt Socialstyrelsens riktlinjer för medicinsk fotvård. Vi är en fri och obunden yrkesorganisation med över 2000 fotterapeuter i Sverige som tillsammans arbetar för en bättre fothälsa. Hos oss ingår även en behandlingsskadeförsäkring om du skulle drabbas av en skada, under behandling, eller till följd av behandlingen! 

Vår symbol är din trygghet. Ta hand om dina fötter på bästa sätt – välj en fotterapeut som är medlem i Sveriges Fotterapeuter!

Sveriges fotterapeuter – en yrkesorganisation för företag med verksamhet i fotterapi.

 

 

Bli medlem!

Hallux Valgus

Smärta i första leden på stortån, när tån går i valgusställning och drar snett mot pektån sk Hallux valgus.  Det finns flera orsaker i arv och miljö. Smala skor som inte låter fotens biomekanik att fungera i valven, och obalans i fotens muskler.

Ju mer tån drar åt sidan desto mer plats tar första tåleden som utsätts för tryck från skon, vilket skapar den välkända knölen på första tåleden. Smärtan kommer av skavet i leden och från trycket från skon. Det är ofta även obehagligt att gå barfota.

Behandling av Hallus Valgus

Hos Sveriges Fotterapeuter får du hjälp med övningar för att stärka de muskler som motverkar Hallux valgus. Hos oss får du även råd om avlastningar.

Ibland krävs besök hos ortopedtekniker och utformning av sulor. Det kan du göra privat, en del kan också få det på remiss t ex patienter med reumatiska besvär.

Operation av Hallux är relativt vanligt och teknikerna har utvecklats. Det krävs alltid sjukgymnastik efter en operation annars är risken att tån går tillbaka i valgusställning. Några har inte ont alls efter operationen och andra har mer smärta. Operation är inte ett första handsval för behandling av en Hallux, det finns många andra alternativ

Hallux rigidus är när första tåleden får utväxter på ovan eller undersidan som hindrar tån för att böjas uppåt eller nedåt och det är smärtsamt. Du måste kunna skjuta ifrån med stortån i ditt gångsteg annars vill man gärna vrida foten och trycka ifrån med insidan av tån. Vilket ofta syns genoom en förhårdnad på stortåns insida. Avhjälps med en sula som är rundad under tån (syns inte på skon) så du får hjälp att rulla i steget.


Symptom
  • Röd och svullen tå
  • Smärta i tå eller nagel
  • Framfotssmärta
  • Hallux Valgus
Visa kliniker nära mig