Varför ska jag välja Sveriges Fotterapeuter?

Hos oss har alla medlemmar en gedigen utbildning och är godkända enligt Socialstyrelsens riktlinjer för medicinsk fotvård. Vi är en fri och obunden yrkesorganisation med över 2000 fotterapeuter i Sverige som tillsammans arbetar för en bättre fothälsa. Hos oss ingår även en behandlingsskadeförsäkring om du skulle drabbas av en skada, under behandling, eller till följd av behandlingen! 

Vår symbol är din trygghet. Ta hand om dina fötter på bästa sätt – välj en fotterapeut som är medlem i Sveriges Fotterapeuter!

Sveriges fotterapeuter – en yrkesorganisation för företag med verksamhet i fotterapi.

 

 

Bli medlem!

Diabetesfötter

Vad är diabetesfötter?

Diabetesfötter kan drabba personer med såväl typ 1- som typ 2-diabetes. Eftersom du själv är ansvarig för din fothälsa är det bra att vara observant på förändringar.

Var särskilt uppmärksam på:

Du har rätt att få dina fötter undersökta av din läkare, diabetessköterska eller fotterapeut varje år. Vid undersökningen kollas känsel och cirkulationen i fötterna. Resultatet leder till att dina fötter delas in i någon av de fyra riskgrupperna:

  • Riskgrupp 1. Frisk fot – diabetes utan komplikationer
  • Riskgrupp 2. Nervskada och/eller kärlskada – fotsjukvårdande behandling på remiss 2-4 ggr/år
  • Riskgrupp 3. Tidigare sår – numera läkt. Fotsjukvårdandebehandling – fotsjukvårdandebehandling på remiss ca 1 ggr/månad
  • Riskgrupp 4. Pågående allvarlig fotsjukdom – sår – fotsjukvårdande behandling hos det multidiciplinära fotteamet på sjukhuset

Du som är i riskgrupp 1 och 2 kan gå till alla medicinska fotterapeuter som är medlemmar i Sveriges fotförbund. För att hantera riskgrupp 3 och 4 krävs en vidareutbildning inom diabetes och fotvård och fotsjukvård.

Så hittar du en medicinsk fotterapeut med remiss

Boka en behandling hos någon av våra medlemmar i Sveriges Fotterapeuter. Du hittar en medicinsk fotterapeut som har avtal med landstinget och tar emot remisspatienter genom att klicka i ”jag har remiss” under sökrutan.

Behandling av diabetesfötter

Hos din fotterapeut få du information om egenvård, vilka krämer som är bra att smörja sina fötter med, vad man ska tänka på när man köper skor, vilka strumpor som passar just dina fötter, samt en välgörande fotbehandling och tips på bra fotgymnastik för stela fötter. Diabetes kan genom förändringar i blodkärlen (cirkulation) och känsel (nervfunktion) leda till skador på fötterna. Därför är det viktigt att gå på regelbunden fotvård.

 


Symptom
  • Diabetes
Visa kliniker nära mig

Känseln kontrolleras med Monofilament.

Diabetesfötter