Diabetesfötter kan drabba personer med såväl typ 1- som typ 2-diabetes. Eftersom du själv är ansvarig för din fothälsa är det bra att vara observant på förändringar.
Var särskilt uppmärksam på:
Du har rätt att få dina fötter undersökta av din läkare, diabetessköterska eller fotterapeut varje år. Vid undersökningen kollas känsel och cirkulationen i fötterna. Resultatet leder till att dina fötter delas in i någon av de fyra riskgrupperna:
Du som är i riskgrupp 1 och 2 kan gå till alla medicinska fotterapeuter som är medlemmar i Sveriges fotförbund. För att hantera riskgrupp 3 och 4 krävs en vidareutbildning inom diabetes och fotvård och fotsjukvård.
Boka en behandling hos någon av våra medlemmar i Sveriges Fotterapeuter. Du hittar en medicinsk fotterapeut som har avtal med landstinget och tar emot remisspatienter genom att klicka i ”jag har remiss” under sökrutan.
Hos din fotterapeut få du information om egenvård, vilka krämer som är bra att smörja sina fötter med, vad man ska tänka på när man köper skor, vilka strumpor som passar just dina fötter, samt en välgörande fotbehandling och tips på bra fotgymnastik för stela fötter. Diabetes kan genom förändringar i blodkärlen (cirkulation) och känsel (nervfunktion) leda till skador på fötterna. Därför är det viktigt att gå på regelbunden fotvård.
Känseln kontrolleras med Monofilament.
Diabetesfötter