Varför ska jag välja Sveriges Fotterapeuter?

Hos oss har alla medlemmar en gedigen utbildning och är godkända enligt Socialstyrelsens riktlinjer för medicinsk fotvård. Vi är en fri och obunden yrkesorganisation med över 2000 fotterapeuter i Sverige som tillsammans arbetar för en bättre fothälsa. Hos oss ingår även en behandlingsskadeförsäkring om du skulle drabbas av en skada, under behandling, eller till följd av behandlingen! 

Vår symbol är din trygghet. Ta hand om dina fötter på bästa sätt – välj en fotterapeut som är medlem i Sveriges Fotterapeuter!

Sveriges fotterapeuter – en yrkesorganisation för företag med verksamhet i fotterapi.

 

 

Bli medlem!

Nagelsvamp och fotsvamp

Nagelsvamp ger missfärgade naglar och ger förändringar i nageltillväxten. Det finns över 500 olika typer av nagelsvamp som ger olika symptom. Nagelsvamp är besvärligt att behandla och kräver stort tålamod.

Missfärgningen kan variera från gult till starkt orange, ibland är det vita ytliga fläckar. Ofta blir nageln förtjockad och smular sig. Nagelsvamp har en karakteristisk doft.

Det är lätt att missta nagelsvamp för eksem eller psoriasis eller tryckskada på nageln. Du bör därför ta ett test innan behandling. Många fotterapeuter kan hjälpa dig med detta.

Tryck på nageln medför att nageln lossar från nagelbädden som är som en självhäftande tejp som håller fast nageln på tån. Det ger ofta en förtjockad nagelbädd som släpper sin försegling mellan nagel och hud. Då blir nageln vit eller gulaktig ofta med lös nagelbädd under. Nagelbädden ser ofta ut som en liten mattfrans och det blir vita små streck i nageln.

Förtjockningar

Trycket medför även ofta att nageln blir förtjockad och det ger en ond cirkel som skapar mer tryck. Det är alltså inte svamp och din fotterapeut kan hjälpa dig att slipa till nageln och ge dig behandling och råd.

En fotterapeut hjälper dig att ta bort allt löst på nageln så att behandlingen kan tränga ned i nageln.

Fotsvamp

Orsakas även den av en svamp. Uppstår ofta mellan tårna och huden blir uppluckrad och det kan ofta ge klåda. Ibland ser man även röda utslag på tårnas och fotens ovansida.

Det är viktigt att torka noga mellan tårna så att det är torrt och rent, man kan även få lite uppluckrad hud mellan tårna som inte är fotsvamp utan det är helt enkelt att fotens fukt-svett ligger kvar mellan tårna och luckrar upp huden.

På fotsulan ser fotsvamp ofta ut som ett vitt puder och huden kan bli något rödaktig.

Tänk på att tvätta strumpor i 60 grader och dammsug ur dina skor eftersom sporerna går i dvala och vaknar när du använder skorna och det blir fuktigt och varmt. Många får återkommande besvär och det kan ofta härledas till att vår- eller vinterskorna kommer fram.

Din fotterapeut kan ge dig råd om hur du behandlar fotsvamp.


Symptom
  • Klåda
  • Förtjockade naglar
  • Svamp
  • Fotsvett
Visa kliniker nära mig

Nagelsvamp ger missfärgade naglar och som kan bli porösa.

Hud eller fotsvamp uppkommer ofta mellan tårna där huden är fuktig. Ofta klåda.